Радионица о унапређењу конкурентности малинарства

У оквиру пројекта развоја руралне конкурентности, јуче је у Источном Сарајеву организована радионица на тему “Реализација регионалног програма унапређење конкурентности подсектора малинарства”.  Организатори радионице били су Пољопривредни кластер “СРП”, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и Јединица за координацију пољопривредних пројеката.

На радионици је учествовало око 40 учесника, а међу присутнима су били представници Пољопривредних задруга, агрономи савјетодавци, представници приватног сектора који су укључени у ланац производње, откупа, прераде и пласмана овог јагодастог воћа- откупљивачи и хладњачари, из пет општина Горњодринске регије и четири општине регије Бирач, као и представници општина из поменутог подручја.

На скупу је разговарано о стању и перспективи производње јагодичастог воћа на том подручју, са акцентом на малинарство.
Циљ радинице је био окупљање свих актера у ланцу производње, откупа, прераде и пласмана малине и представљање и успостављање модела савјетодавног рада. У моделу савјетодавног рада представљен је план и организација агронома савјетодаваца који ће теренским обиласком свих малинара пренијети све информације и савјете о технологији узгоја и заштити малине, и директно утицати на побољшање кондиционог и здравственог стања самих засада малине, а самим тим и на повећање приноса и квалитета плодова малине.

Kонцепт обилазака малинара предвиђен је да се одвија кроз четири фазе и то на почетку вегетације, прије бербе, послије бербе и на крају вегетационе године, чиме би се испратиле све фазе развоја, плодоношења и припреме малињака за наредну вегетациону и производну годину.
Модел савјетодавног рада биће подржан и финансиран дио од стране приватног сектора-откупљивача и хладњачара, дио од локалних заједница, а једним диелом од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, док ће организацију, мониторинг и извјештавање о раду агронома пратити кластери и подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

У склопу радионице одржана су и предавања на тему “Технолошки аспекти узгоја малине – прва фаза почетак вегетације” . Предавања је одржао стручњак из области јагодичастог воћа проф. др Александар Лепосавић. Том приликом је пренио информације о тренутном стању тржишта малине у свијету, као и стручне препруке агрономима савјетодавцима за прву фазу обиласка малинара на почетку вегетације у засадима малине. У наредном периоду наставиће се континуирана обука за савјетодавце пролазећи кроз сваку од наведених вегетационих фаза.

Оставите одговор