Радионица о савременим технологијама брања и чувања воћа

Воћарима у Угљевику данас је одржано предавање и радионица о савременим технологијама брања и чувања воћа како би задовољили квалитет и здравствену безбједност својих производа као предуслов за извоз.

Предавач Ненад Магазин са Пољопривредног факултета у Новом Саду рекао је  да воћари у највећој мјери гријеше када се одређује моменат бербе који зависи од намјене плода, да ли се воће бере за ракију или за стону потрошњу.

-Врло је важно и расхладити плодове, рецимо за тржиште Њемачке на 5 °C и да се у хладном стању транспортују – рекао је Магазин.

Он је истакао да је основни предуслов за извоз воћа сертификат који гарантује здравствену безбједност производа и нагласио да нису дозвољени било какви третмани послије бербе.

-Kвалитет воћа прави се у воћњаку – поручио је Магазин.

Предавање и радионица “Управљање производима након бербе – берба и чување јабуке, крушке и шљиве, као и савремене технологије у чувању воћа” дио је заједничког пројекта УСАИД и Владе Шведске за развој тржишне пољопривреде у БиХ “Фарма два”, у сарадњи са Министарством пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске.

Представник ресорног министарство Драган Зарић похвалио је сарадњу кроз пројекат “Фарма два” и навео да су на скупу у Угљевику, који је воћарски крај, учесници који су укључени у производњу, откуп и пласман воћа, првенствено јабуке, крушке и шљиве, упознати о савременим трендовима када је ријеч о берби и чување плода.

Учесник предавања, предсједник Удружења “Еко воће” из Тутњевца код Угљевика Дарко Милошевић, похвалио је принос воћа у овом подмајевичком крају и подсјетио да је прошла година била рекордна по роду шљиве.

Начелник угљевичког Одјељења за пољопривреду Хајрија Бубић рекла је да на подручју ове општине има 800.000 стабала шљиве.

-Стратегије развоја пољопривреде у Угљевику даје акценат на развој воћарства, због климатских погодности, а предвиђа се и подстицај за подизање нових засада воћа – навела је Бубићева.

Предавање воћарима одржано је у Центру за културу у Угљевику.

 

ИЗВОР: СРНА