Радионица o Прекограничној сарадњи Србије и БиХ

У оквиру  ИПА програма „Прекогранична сарадња 2014-2020 Србија – Босна и Херцеговина“ , на Јахорини је организована радионица и едукација за припрему приједлога пројеката у оквуру овог програма. Радионицу су организовали Дирекција за европске интеграције БиХ и Министарство за европске интеграције Републике Србије уз помоћ Заједничког техничког секретеријата програма.

Радионици је присуствовало преко 50 представника националних и локалних институција, развојних агенција и невладиних организација. Током дводневне обуке учесницима је детаљно представљен програм прекограничне сарадње двије земље, његови циљеви, структура и приоритети, кључни аспекти пројектног циклуса и развијања пројеката, али и практични савјети о начину аплицирања, припреми матрице логичког оквира. Сви  заинтересовани имали су прилику да добију одговоре на питања и учествују у  дискусији.

Прекогранични програм Србија-Босна и Херцеговина 2014-2020 спроводи се као дио Инструмента за претприступну помоћ ИПА II и као такав је резултат заједничког планирања релевантних органа власти и осталих заинтересованих страна двију држава.

Наглашава се да ИПА II подржава прекограничну сарадњу с циљем промивисања добрих и квалитетних комшијских односа, друштвено-економског развоја те подстицања европских интеграција.

У овом програму учествује 67 јединица локалне самоуправе у БиХ, а тематски приоритети који су дефинисани кроз сам програм су подстицање запошљавања, мобилност радне снаге,социјална и културна инклузија преко границе, заштита животне средине те подстицање туризма,културног и природног насљеђа.