Радионица о органској производњи и пласману производа на тржиште

На бази указане потребе од стране чланова  кластера, у организацији Пољопривредног кластера “Пољокласт” и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди – ПЈ Добој одржана је радионица на тему „Пласман домаћих, прерађених прозвода на тржиште и принципи органске производње”. Радионицу  на задате теме водиле су  Божана Врањеш, Драгана Зец и Николина Јурић из Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, задужене за ову област.

Радионици је присуствовало око 20  чланова кластера, који се баве пољопривредном производњом и прерадом у кућној радиности. Поред многобројних проблема који прате ове произвођаче, проблем је и излак на тржиште и пласман производа у складу са важећом законском процедуром.

Присутни су добили потребне информациј о поступцима,  прописаним законским регулативама и правилницима, који регулишу ову област.

Дискусија и многобројна питања доводе до закључка да су овакве радионице у наредном периоду потрбне, те да мора постојати стална комуникација и сарадња између произвођача и одговорних институција, како на локалном тако и на републичком нивоу.

Поред осталог поново је указана потреба на груписање чланова кластера по производњама како би се обезбиједио уједначен квалитет и количине које могу обезбиједити приступ тржишту посебно, великим маркетима.