Radionica “Analiza podsektora jagodičastog voća sa akcentom na malinarstvo”

Radionica o temi “ Analiza podsektora jagodičatog voća sa akcentom na malinarstvo” održana je juče u Sokocu, u organizaciji Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima.
Na radionici je učestvovalo oko 30 učesnika, i prisustvovali su predstavnici Udruženja malinara, Poljoprivrednih zadruga, kao i predstavnici privatnog sektora koji su uključeni u lanac proizvodnje, otkupa, prerade i plasmana ovog jagodastog voća iz pet opština Gornjodrinske regije i 4 opštine regije Birač.

Na skupu je razgovarano o stanju i perspektivi proizvodnje jagodičastog voća na tom području, s akcentom na malinarstvo, kao i o biznis-planovima iz oblasti malinarstva koji se implementriraju na ovim regijama.
Cilj radinice je bio okupljanje svih aktera u lancu proizvodnji, otkupa, prerade i plasmana maline, da bi zajednički dali doprinos u razvoju ovog sektora, kao i prevazilaženju postojećih problema kroz povećanje prinosa maline i edukacije kod proizvođača, primjenom svih standarda iz EU, na čije tržište se izvozi malina od strane otkupljivača I prerađivača.