Први виртуелни сајам пољопривреде и информационих технологија

Први међународни виртуелни сајам у региону из области пољопривреде и информационих технологија „Смагтек експо“ /SmAgTech EXPO/  биће одржан сутра и у сриједу, 17. новембра, посредством специјализоване онлајн платформе, речено је на конференцији за медије представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Бурсаћ рекао је да је пољопривреда данас огроман полигон за информационе технологије и да су због тога и подржали пројекат првог виртуелног сајма.

“Овакве ствари су нам потребне како би нашу пољопривреду модернизовали”, истакао је Бурсаћ и додао да је Министарство опредијељено за улагање у информационе технологије које повећавају ефикасност.

Он је навео да Министарство сваке године подржава набавку најсавременијих оруђа за пољопривреду, као што су роботи за мужу и систем за прогнозно извјештавање “Kарпо”.

Професор са Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Миљан Цветковић рекао је да је овај универзитет координатор пројекта “Вирал”, који се финансира средствима Европске комисије, а једна од активности пројекта је организација сајма који обухвата учеснике из области информационо-комуникационих технологија и пољопривреде.

“Направили смо интернет платформу која ће бити активна наредна два дана, а биће доступна и наредних мјесец и по дана за приступ свим материјалима. Сајам је конципиран као мултифункционални догађај са конференцијским и сајамским дијелом, те са панел сесијама. У оквиру конференцијског дијела планирана су 24 предавача из 12 земаља”, нагласио је Цветковић.

Учешће су као предавачи или излагачи потврдили представници БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Румуније, Холандије, Италије, Чешке, САД, Турске и Kине.

Цветковић је навео да ће на виртуелном сајму бити представљени штандови које ће посјетиоци моћи виртуелно обићи и комуницирати са представницима 21 компаније.

Представник компаније “Бамби” Иван Јовановић потврдио је учешће компаније на овом “револуционарном догађају”.

“Ово је нешто интересантно, забавно и интерактивно. Надам се да ћемо на сајму успјети да склопимо нова познанства, везе и сарадње”, истакао је Јовановић.

Сајам се реализује на платформи која се налази на адреси  https://expo.viralerasmus.org, а можете се улоговати и путем овог ЛИНКА

 

Извор:Срна

 

Оставите одговор