Промоција „Паметне баште“ у Источном Сарајеву

Данас је у Источном Сарајеву, одржана презентација пројекта ’’Паметна башта’’, који је реализован у сарадњи Пољопривредног кластера  „СРП“  и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске,  са Пољопривредним и Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Презентацији су присуствовали представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, представници Универзитета у Источном Сарајеву и локалних институција, као и представници Међународних пројеката.

Присутни су имали прилику упознати се са савременим системом за онлајн мониторинг и управљање производњом у заштићеном простору.  Систем је структуиран од  хадверске и софтверске компоненте, који омогућују надзор различитих параметара, као што су температура и влажност ваздуха и земљишта, интензитет сунчевог освјетљења, хемијски састав земљишта и др. у зависности од изабраног модела.

Поред надзора, систем пружа и могућност управљања системом за наводњавање и провјетравање, путем одговарајућег софтвера.