Расад купуса се најчешће производи на три начина као расад „голих жила“, контејнерски и пикирани расад. Расад „голих жила“ и контејнерски расад користи се за касну производњу купуса јер није потребно додатно загријавање. Предност између ова два начина је на страни контејнерске производње расада из разлога што је практичније и лакше, није потребно чупање расада из земље, контејнере директно довозимо на парцелу гдје се врши пресађивање и биљке се боље укоријењавају јер имају одређену количину супстрата око свог коријена који је већ обезбjеђен хранљивим материјама и водом.

За рану производњу купуса, било на отвореном пољу или у затвореном простору, користи се пикирани расад. Сјетва креће у стиропорне контејнере са отворима, најчешће од 160 рупа, гдје се у сваки отвор посије једно сјеме које олакшава послије процес пикирање. Послије сијања врши се залијевање, најбоље би било топлом водом из разлога да сјеме што прије клија. Најлакши начин за постизање топле воде у пластенику је да поставимо пластичну бачву одређене запремине и у њу наспемо воду. Како се загријава простор у пластенику како ће и вода да поприми температуру околине. Важност залијевање расада водом која има температуру загријаног простора је да се избјегне стрес биљке од хладне воде. Пошто се производња врши у контејнерима од стиропора сав простор око сјемена, контејнер и супстрат, је на температури ваздуха који је у пластенику. Оптимални услови за клијања и ницање купуса су дневне и ноћне температуре од 25 степени Целзијусових и влажности супстрата од 80 % до ницања расада. Послије ницање, а до појаве првих правих листова температуре снизити за 5 степени Целзијусових.  Влажност ваздуха и влажност супстрата одржавати на оптималном нивоу, што зависи од температуре у самом пластенику. Послије ницања расада разлог снизавања температуре је да не дође до издужења расада који је онда лошијег квалитета, стабло је танко и лако долази до полијегања и пропадања биљке. Пар дана прије пикирања температуру одржавати на 15 степени и вршити прво каљење расада и привикавање на нове услове узгоја.

Производња раног расада се обавља у пластеницима који се загријавају, а најчешћи начин загријавање пластеника је метална пећ које неравномјерно распоређује топлоту у простору. Тако да је потребно чешће вршити ротацију контејнера око извора топлоте и на тај начин омогућавамо да расад што равномјерније ниче, што је јако битно за даљи процес производње.

Пикирање расада се врши када је биљка у фази од котиледоних листова до прва два права листа. Пикирање се врши у пвц чаше пречника 7 центиметара у супстрат за пикирање расада. Ако супстрат за пикирање у свом саставу нема НПК ђубрива потребно је додати НПК ђубриво најчешће формулације 1:1:1 (пошто се азотна ђубрива додају приликом прихране расада), поред ђубрива можемо додати и зеолит који има важну улогу у равномјерном отпуштању воде и хранљивих материја. Исто тако, ради лакшег одржавања влажности супстрата можемо додати и пијесак који повећава волумен супстрата и самим ти и већу апсорпцију воде. Биљка се пикира у чаше до котиледоних листова, послије тога се врши слагање чаша и залијевање. У просторијама гдје се врши пикирање треба да имамо обезбјеђен извор топлоте који се користи ако би ноћне температуре биле значајно ниске. Залијевање се обавља редовно, најчешће у првој половини дана, уз наводњавање можемо вршити и прихрану азотним ђубривима или НПК ђубривима формулације 1:1:1. Десетак дана прије пресађивања врши се друго каљење расада гдје се биљка привикава на стварне дневне и ноћне температуре. Расад се пресађује када је у фази од 4 до 6 листова.

Предности производеног расада у чашама је боље укоријењавање на њиви јер коријен око својих жила има одређену количину супстрата који је обезбјеђен хранљивим материјама и водом, тако да приликом пресађивања првих пар дана сву потребну енергију „вуче“ из супстрата, а таман је толико и потребно да се коријен и сама биљка привикне на нове услове раста и развоја. Пресађивање пикираног расада може се вршити директно на земљу или на постављену малч фолију било да се ради о производњу на отвореном или у затвореном простору. Да би се смањио временски период од пресађивања до сјечења купуса користи се агротекстил који у зависности од временских услова период производње смањује за 10 до 15 дана.