Производња љековитог биља у општини Соколац

Богатство биљака и њихов биодиверзитет представља изузетно богатство наше земље. Природни биљни ресурси су непресушни извор материјала, врло различитог карактера, различите улоге у природи, али у исти мах, од веома разноврсне и вишеструке користи за човјека. Међу тим разноврсним природним ресурсима посебно мјесто припада љековитим биљкама, које су одавнина у жижи интересовања човјека. Љековите, ароматичне и зачинске биљке се све више користе као сировине у фармацеутској, козметичкој и прехрамбеној индустрији, а њихова употреба је све више у порасту.

Позитиван примјер на подручју Сарајевско-романијске регије је фирма „Биље и љекобиље“, у општини Соколац, која се бави сакупљањем, откупом и чувањем љековитог и ароматичног самониклог биља, шумских плодова и гљива, од раног прољећа до касне јесени. Фирма посједује савремену опрему за припрему и чување откупљеног биља. Дестилерија је капацитета 1.500l, и тренутно се бави производњом осам врста етеричних уља, с циљем проширења постојећег асортимана производа. Сам процес производње је органски цертификован, с обзиром да су плодови из природног окружења без индустријских загађивача, без хемије и плантажног узгоја, што олакшава извоз на тржиште европских земаља. Фирма има потписан уговор са око 80 коопераната, што истиче значајну заинтересованост људи за бербу љековитог и ароматичног биља, и гљива на широј романијској регији и регији горњег Подриња.

Ове године фирма је посијала камилицу (Matricaria chamomilla L.) на површини од 10ha, с обзиром на њену значајну и широку примјену. Прва класа ће да се суши и пласира на њемачко тржиште, док је друга класа  планирана да иде на дестилацију етеричних уља.

Представници Кластера „СРП“ и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац јуче су били у појсети фирми „Биље и љекобиље“, у оквиру које је након обиласка опреме и плантаже, разговарано о производњи љековитог биља и могућностима проширења производње, те аплицирању на пројекат Развоја конкурентности у руралним подручјима, финансираног од стране Међународног фонда за рурални развој (ИФАД).