Mинистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске већ више од десет година проводи Програме посебног надзора над штетним организмима у биљној производњи.

Уз подршку Mинистарства, стручњаци са Пољопривредног факултета и Пољопривредног института из Бањалуке, oбилазе пољопривредне произвођаче и прате појаву и развоj штетних инсеката и биљних болести било да је риjеч о штетним организмима  или карантински штетним организмима.

У току реализације Програма посебног надзора над штетним инсектима у биљној производњи у 2019. и 2020. години утврђено је присуство штетног инсекта Stelidota geminata – јагодин сјајник, у свим регијама Републике Српске осим у Херцеговини.

Према прелиминарним подацима економске штете су присутне само на индустријској сорти Сенга сенгана.

Пошто је ово за нас нова штеточина,  препоручене мјере сузбијања су засноване на литературним изворима. Најучинковитије су се показале санитарне мјере, које подразумијевају сакупљање презрелих и оштећених плодова  и изношење ван засада на удаљеност од више десетина метара. Ови плодови привлаче сјајника те их је потребно уништавати сваких три до четири дана. На почетку дозријевања плодова препоручује се постављање посуда са свјежим тијестом, ван засада, поготово у правцу најближих шума или воћњака. Пражњење посуда, уништавање штеточине и стављање новог тијеста врши се такође свака три до четири дана. Пошто oва штеточина није изразити летач постављање инсекатске мреже око засада прије почетка миграције инсеката такође је потенцијално ефикасна мјера. На конзумној јагоди оштећења могу бити на презрелим или већ оштећеним плодовима који свакако не иду у продају, због чега углавном није потребно примјењивати мјере заштите.

 

                                                   

 

 

                                                    

 

Фотографије: Пољопривредни факултет, доц. др Бранимир Њежић

 

Оставите одговор