Принос кукуруза и до пет пута већи на наводњаваним парцелама

Приноси истих хибрида кукуруза у Лијевчу пољу на парцелама са системима за наводњавање и до пет пута су већи него на парцелама које немају наводњавање, показали су резултати данашње жетве  на огледном пољу кукуруза Министарсва пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и предузећа “Виталанд” у Романовцима код Градишке.

Виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Александар Мајкић рекао је да је на пет хектара огледног поља био засијан 41 хибрид од 10 сјеменских кућа, да су на цијелом огледу одрађене идентичне агротехничке мјере, али да је на једној половини заливано системом кап по кап, а на другој половини није било залијевања.

“Циљ овог огледа јесте да покаже понашање хибрида у тешким временским условима какви су били ове године, те какви су приноси у зависности да ли се наводњава или не. Вагање је показало разлике и веће него што смо се надали. Присноси по хектару на дијелу који није наводњаван крећу се од једне до двије и по тоне, што је заиста мало за производњу кукуруза и није исплативо, док је на наводњаваном дијелу огледа принос био од осам и и по до девет тона”, навео је Мајкић.

Помоћник министра пољопривреде Српске Горан Бурсаћ истакао је да је оглед у Романовцима показао очигледну разлику у приносима кукуруза и да се исплати улагати у системе за наводњавање, посебно у посљедњим годинама изражених климатски промјена и суше.

“У протеклих пет године уложили смо око 50 милиона KМ у изградњу система за наводњавање. Припремамо нове пројекте јер знамо да у будућности без оваквих система нећемо моћи достићи просјечне европске приносе”, рекао је Бурсаћ.

Он је додао да је од уложених 50 милиона KМ, осам милиона исплаћено директно пољопривредницима за субвенције капиталних инвестиција за подизање система за наводњавање, а да је остали износ Министарство улагало у изградњу великих хидромелиорационих система.

Власник предузећа “Виталанд” Петар Дукић каже да без наводњавање нема исплативе пољопривредне производње, те да је проблем што наводњавање није могуће успоставити на свим пољопривредним парцелама.

“Негдје је проблем извориште воде, а негдје није могуће довести електричну енергију као најисплативијег енергента за покретање система за наводњавање”, нагласио је Дукић и додао да ресорно министарство придаје све више значаја и улаже велика средсва за изградњу система за наводњавање.

На огледу кукуруза у Романовцима остварени су просјечни приноси од близу девет тона по хектару на дијелу са ситемом за наводњавање, док је принос на дијелу огледа гдје није било наводњавања само око двије тоне.

 

ИЗВОР: СРНА