Prinos i kvalitet krompira u Rogatici iznad očekivanog

Područje opštine Rogatica jedno je od tri najpoznatija mikro područja za proizvodnju krompira u Bosni i Hercegovini, sa dugom tradicijom. Komercijalnom proizvodnjom krompira bavi se oko 100 poljoprivrednih proizvođača, dok krompir za vlastite potrebe proizvodi skoro svako domaćinstvo. Zahvaljujući povoljnim agroekološkim uslovima, proizvodnja, kako merkantilnog, tako i sjemenskog krompira na teritoriji opštine odvija se u kontinuitetu već duže vrijeme, te postoje ustaljeni i vrlo funkcionalni tržišni kanali za plasman proizvoda.

U opštini Rogatica u toku je intenzivna kampanja vađenja krompira, kojim je ove godine zasađeno oko 500 hektara obradivog zemljišta, što je za 4% više u odnosu na prošlogodišnju sadnju, kada je prinos bio 7.400 tona, od čega je 2.208 tona sjemenskog i 5.192 tone merkantilnog krompira.

U organizovanoj proizvodnji d.o.o. „Agros“ zasadio je 25 hektara, od čega je više od pola sjemenski krompir, dok je „Agromont“ zasadio 7 hektara sjemenskog i 6 hektara merkantilnog krompira. Porodično gazdinstvo „Agroplod“ na površini od 25,3 hektara izvršilo je sadnju krompira, a 14 članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Solanum-produkt“ na površini od 16,3 hektara.

Među proizvođačima krompira u opštini Rogatica nalaze se i korisnici projekta Razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, kojeg implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Ove godine je proizvođačima isporučeno ukupno 55 start ap paketa, dok je u prošlom ciklusu isporuke bilo ukupno 65 paketa. Paketi su bili podijeljeni u dvije grupe, od kojih je prvi obuhvatio po 970 kg sjemenskog krompira Agria i Dezire, 600 kg NPK đubriva,  200 kg KAN-a i sredstva za hemijsku zaštitu od biljnih bolesti i štetočina. Druga grupa paketa obuhvatila je đubriva i sredstva za zaštitu. Prošlogodišnji startap paketi su isti, s tim da je bilo po 800kg sjemenskog krompira.

Poljoprivredni proizvođači su zadovoljni sa prinosom i kvalitetom krompira. Rod sjemenskog krompira se kreće oko 25 tona, a merkantilnog 35 tona po hektaru.