Примјена тоталних хербицида у сузбијању корова на стрништу

Жетва стрних жита у Семберији је завршена и поставља се питање шта радити даље што се тиче коровских врста.  У овом тренутку неопходно  је да подсјетимо пољопривредне произвођаче на примјену тоталних хербицида на бази активне материје глифосат у циљу сузбијања свих коровских врста. У претходном периоду пало је доста кише која је испровоцирала ницање већег броја корова на стрништу, поготово оних са добро развијеним ризомским системом  као што је дивљи сирак.  Примјеном тоталних хербицида смањују се трошкови заштите у наредном периоду јер глифосат има изузетно дејство на вишегодишње и једногодишње корове  који се јако тешко сузбијају током вегетације или чије је сузбијање веома скупо. С тога примјена тоталних хербицида подразумијева једну од економски најисплативијих мјера коју пољопривредни произвођачи могу да спроведу у циљу припреме својих парцела за наредни усјев.

Тотални хербициди дјелују преко листа и зелених биљних дијелова, што значи да треба сачекати да већи број корова никне, али никако не дозволити да било који коров дође у фазу да формира цвјетове и сјеме.  Када је у питању дивљи сирак који је углавном присутан на стрништима, прави тренутак за примјену ових хербицида јесте пред избацивање метлице – не дозволити му да пусти метлицу. Тада се висина дивљег сирка креће од 30 до 50 центиметара.

Количина примјене препарата зависи од доминантности коровске всрте на парцелама. Препорука пољопривредним произвођачима јесте да обиђу парцеле и виде који корови су присутни на тим парцелама  и онда одлуче коју количину ће примијенити. Количину препарата треба одредити према најотпорнијем корову који се налази на парцели. Третирану површину стрништа не треба обрађивати 15 до 20 дана послије примјене, како би се хербицид што боље транспортовао преко листа до корјена и ризома. Третмане не треба изводити по сунчаном времену, на температурама изнад 30 степени, јер су тада стоме коровских биљака затворене и опада усвајање препарата. Због тога је третмане најбоље обављати у касним послијеподневним сатима. Послије примјене тоталних хербицида на стрништима у наредној сезони може се сијати било који усјев.