Примјена каолинске глине у заштити крушака од крушкине буве у сезони 2019. година

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водоопривреде Републике Српске другу годину заредом реализовао је оглед са контролом крушкине буве у засадима крушака помоћу каолинске глине. За разлику од 2018. године, оглед се реализовао у воћњаку  Илије Мијатовића из Шушњара, површина један хектар.

Циљ огледа био је да се примјеном глине смањи полагање јаја крушкине буве а тиме смањи и употреба инсектицида током сезоне.

Рађен је један третман глином у засаду Илије Мијатовића и то 22.03. 2019. године, у количини од 40 килограма/на 1.200 литара воде. Иако је година била тешка, са аспекта заштите и временских прилика, јер је прије и послије третмана често падала киша, закључено је да је каолинска глина, спријечила примјену инсектицида против прве генерације крушкине буве која се појављује непосредно након завршетка цвјетања.

На пуповима није било јаја прве генерације крушкине буве што је био знак да је глина спријечила полагање јаја од стране имага буве. Прије третмана глином у марту, урађен је третман бакарним препаратима у количини од 2 литра/850 литара воде уз додатак 100 литара воде у којој је било угашено 20 килограма креча.

Против друге генерације крушкине буве морали су се употријебити инсектициди, међутим, и тада је њихова примјена била мања јер су се употребљавале мање дозе. ( примјењен је препарат Мовенто, у првој половини маја, у дози 1 л/ха на 850 литара воде.)

У првој половини јуна рађена је љетња резидба стабала што је, такође спријечило јачи напад друге и треће генерације јер је, због високих температура, дошло до преклапања истих и бољег ефекта примјењеног инсектицида Мовенто.

Дјеловање каолинске глине која се састоји од алуминијум силиката огледа се у томе да спријечава полагање јаја крушкине буве јер крила женке буве иритира прашкаста структура глине која се налази  на површини листа или пупољка. Због те иритације не долази до полагања јаја а тиме и прљања плодова крушака. Примијећено је и да, као и 2018. године, није било напада прве генерације јабучног савијача који напада и крушку јер глина омета крила савијача а, ако се добро аплицира, воћка буде поптпуно бијела због чега женка савијача не може да намирише лист и плод крушке.

У другом воћњаку, у Чардачанима, код воћара Мирка Чешљевића, у 2019. години, није било потребе за третманом каолинском глином, коју је донирала компанија “Голић трејд“из Градишке, јер није уочено присуство јаја прве генерације крушкине буве. Претпоставка је да је „посао“ одрадио бакар који је примјењен у првој половини фебруара. У овој години одрадиће се третман каолинском глином, из 2019. године, у засаду Мирка Чешљевића, на површини од два хектара, за шта ће бити утрошено 80 килограма каолинске глине.

Генерални закључак, након двије године огледа са каолинском глином је да наведено средство помаже у спријечавању полагања јаја и каснијег настанка штета од прве генерације крушкине буве и препорука је свим воћарима да употребљавају глину у својим засадима. Најбоље је да се глина употријеби у првој половини марта мјесеца када је најинтензивнији лет штеточине.

У комбинацији са третманом бакарно-кречним препаратима у фебруару са готово 100% сигурношћу можемо рећи да неће бити појаве ларви и лучења медне росе прве генерације буве а тиме и употребе инсектицида.

Огледи су реализовани у сарадњи са компанијом “Голић трејд“ из Градишке која је произвођачима донирала одређену количину глине.