Приказан оглед са 65 хибрида кукуруза

KОЗАРСKА ДУБИЦА – Манифестација “Дани поља кукуруза – Драксенић 2019”, на којој је приказан оглед са 65 хибрида кукуруза из 13 селекцијских кућа, одржана је данас у Kозарској Дубици.

Руководилац Подручне јединице Приједор, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Данијел Егић рекао је да је ова манифестација од великог значаја за пољопривредне произвођаче, али да би њихово интересовање требало да буде веће.

“Они на оваквим парцелама могу тачно да виде разлике међу хибридима које сију, новине које се појављују на тржишту, те агротехнику коју могу да усвоје да би остварили што већи принос, а самим тим и зараду”, рекао је Егић.

Егић је прецизирао да тренутна откупна цијена кукуруза износи око 25 фенинга, али да је ријеч о прелиминарној цијени.

“Ми се надамо да ће цијена бити повећана. Она је нижа због немогућности извоза кукуруза у Турску, али се надам да ће то кренути и да ће цијена ићи горе”, додао је Егић и подсјетио да се у Kозарској Дубици организује и оглед силажног кукуруза, те оглед соје и уљане репице.

Он је позвао пољопривредне прозвођаче да у већем броју присуствују огледима.

Власник фирме “Јелена” Марко Влајсевић изјавио је да се манифестација традиционално, два пута годишње, одржава на парцелама у Драксенићу, а да је то и прилика да се произвођачи и ученици Пољопривредне школе упознају о понашању различитих врста хибрида.

Влајсевић је рекао да је ова година за кукуруз била веома повољна, чак и натпросјечна.

Помоћник директора у фирми “Јелена” Милан Делић рекао је да ова манифестација традиционално окупља велики број пољопривредних произвођача и сјеменских кућа, а да данашњи оглед треба да покаже који хибрид ће у истим условима имати веће приносе.

Драшко Влајинић из Драксенића, прозвођач кукуруза на површини од 15 хектара, рекао је да је ова година била повољна за ту културу, а да прозвођачи на манифестацијама овог типа могу да дирекно на парцелама виде приносе појединих хибрида и донесу одлуке о наредној сјетви.

“Уобичајено, откупном цијеном кукуруза нисмо задовољни, али принос поклапа ту ситуацију”, оцијенио је Влајинић.

Манифестација “Дани поља кукуруза – Драксенић 2019” одржана је у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

ИЗВОР: СРНА