Prikazan ogled sa 26 hibrida silažnog kukuruza

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Kozarskoj Dubici danas je održana tradicionalna manifestacija “Dani polja silažnog kukuruza” tokom koje je prikazan ogled sa 26 hibrida više FAO grupe zrenja iz devet selekcijskih kuća.

Ogled je organizovan na parcelama Milorada Arsenića u Drakseniću.

-Sada je idealan momenat za pravljenje silaže. Sklop je dobar i parcela izgleda dosta dobro, a mislim da ćemo imati malo više prinose od standardnih – rekao je šef prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

On je naveo da je cilj ovakvih ogleda da Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sazna osobine određenih hibrida kukuruza, da bi mogli adekvatno da savjetuju poljoprivredne proizvođače.

-Danas vagamo hibride i znaćemo koliko koji hibrid ima težinskog prinosa i istovremeno uzimamo uzorke zelene mase, koju ćemo analizirati na Poljoprivrednom institutu ili Institutu “Vaso Butozan”- precizirao je Egić.

Manifestaciji “Dani polja silažnog kukuruza” u Drakseniću prisustvovali su i predstavnici Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica, poljoprivredni proizvođači i predstavnici selekcijskih kuća.

 

 

IZVOR: SRNA