Приказан оглед са 26 хибрида силажног кукуруза

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у Kозарској Дубици данас је одржана традиционална манифестација “Дани поља силажног кукуруза” током које је приказан оглед са 26 хибрида више ФАО групе зрења из девет селекцијских кућа.

Оглед је организован на парцелама Милорада Арсенића у Драксенићу.

-Сада је идеалан моменат за прављење силаже. Склоп је добар и парцела изгледа доста добро, а мислим да ћемо имати мало више приносе од стандардних – рекао је шеф приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Данијел Егић.

Он је навео да је циљ оваквих огледа да Савјетодавна служба при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде сазна особине одређених хибрида кукуруза, да би могли адекватно да савјетују пољопривредне произвођаче.

-Данас вагамо хибриде и знаћемо колико који хибрид има тежинског приноса и истовремено узимамо узорке зелене масе, коју ћемо анализирати на Пољопривредном институту или Институту “Васо Бутозан”- прецизирао је Егић.

Манифестацији “Дани поља силажног кукуруза” у Драксенићу присуствовали су и представници Одјељења за привреду и пољопривреду општине Kозарска Дубица, пољопривредни произвођачи и представници селекцијских кућа.

 

 

ИЗВОР: СРНА