Prezentacija „Tržišni segmenti i kanali prodaje smrznute maline na tržištu Njemačke i Francuske“

Juče u prostorijama Spoljnotrgovinske komore BiH održana je prezentacija „Tržišni segmenti i kanali prodaje smrznute maline na tržištu Njemačke i Francuske“. Prezentaciju su organizovale Spoljnotrgovinska komora BiH (STK BiH) i SIPPO(Swiss Import promotion programme) u Sarajevu.

Ova prezentacija je razultat istraživanja koje je STK BiH provela krajem 2020. godine među izvoznicima i jagodastog voća za potrebama usluga promocije izvoza. To istraživanje je pokazalo da firme imaju najveći interes za njemačkim i francuskim tržištem. U prezentaciji je rečeno kako je i njemačko i francusko tržište jagodastog voća jako veliko i u konstantnom porastu te da su tu velike prilike za izvoznike iz Bosne i Hercegovine. Evropska unija uvozi oko 71% svjetskih potreba za smrznutom malinom, dok je Njemačka najveći svjetski uvoznik maline, a Francuska se nalazi na trećem mjestu. Njemačka većinu svojih potreba (oko 53%) podmiruje iz Srbije dok iz Bosne i Hercegovine uvozi samo oko 4%. Francuska, takođe, uveze većinu svojih potreba iz Srbije (oko 48%) dok iz Bosne i Hercegovine uveze opet samo oko 4%. Inače Bosna i Hercegovina oko 47% svog izvoza ostvari u Srbiju i rečeno je kako je možda tu prilika za izvoznike malina kako bi svoje proizvode izvezli direktno na tržište Njemačke ili Francuske.
Cilj prezentacije je da se izvoznicima jagodastog voća približe tržišni segmenti i kanali prodaje zamrznute maline, kao i predstavljanje komorske usluge pronalaženja kupaca i liste kupaca na tržištima Njemačke i Francuske(D&B Hoovers database).
Na prezentacije je prisutno bilo preko 25 učesnika, većinom otkupljivača i izvoznika jagodastog voća.