Препорука за произвођаче младог лука у пластенику

Од половине па до краја фебруара, према временским прогнозама дневне и ноћне температуре ће бити у позитивним вриједностима, с тим да ће дневне температуре бити двоцифреног износа у распону од 10 до 16 степени Целзијусових.

Температура у затвореном простору дупло брже расте него на отвореном, тако да је потребно пазити на температуру у затвореном простору и вршити провјетравање са којим регулишемо влажност ваздуха и температуру у затвореном простору. Исто тако, почетак инфекције у пластеницима почиње пуно прије него што се уоче први симптоми. Да би одржали здравствено стање биљака потребна су превентивна третирања и план заштите.

У наредном периоду потребно је извршити превентивно третирање против лукове муве инсектицидима на бази: ацетамиприда или делтаметрина, а против трулежи у бактериоза фунгицидом на бази: ципродинила и флудиоксанила.

Исто тако, ради бољег стимулисања коријеновог система извршити прихрану амино киселинама и хумидним киселинама, које ће стимулисати коријен и повећати његову апсорпцијску моћ, а самим тим и боље усвајање воде и хранљивих материја.