Predstavnici Resora na forumu o potencijalima poljoprivrede u regionu Antalije

Turska poljoprivreda ni po čemu ne zaostaje za poljoprivredom razvijenih zemalja u Evropi, naročito u oblasti povrtarske proizvodnje. U ovoj oblasti prednjači region Antalije u kojem je stacionirano 53% turske, plasteničke, proizvodnje.

O ovome je bilo riječi na IFAJ forumu (Međunarodna organizacija poljoprivrednih novinara) održanom u Antaliji, na kojem su učestvovali i predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi MPŠV RS.

Za 34 novinara iz 21 zemlje svijeta organizovana je posjeta najuspješnijim turskim kompanijama iz oblasti voćarstva i povrtarstva kao što su “Yuksel Tohum“ i “Oragro“. Prva kompanija posjeduje najveći plastenik u Turskoj veličine 17 hektara dok je druga kompanija jedna od najvećih u proizvođača borovnice, trešnje i kajsije sa površinom od 300 hektara.

Održan je i sastanak sa predstavnicima Privredne komore Antalije na kojem su novinari upoznati sa stanjem u poljoprivredi antalijskog regiona, robno-trgovinskoj razmjeni sa evropskim i svjetskim zemljama. Interesantno je da se u regionu Antalije nalazi 37% ukupnih turskih površina pod plastenicima, odnosno, 42.000 hektara i da su turskim kompanijama najveća izvozna tržišta zemlje Bliskog istoka.