Predstavljen akcioni plan Poljoprivrednog klastera “Krajina”

Akcioni plan Poljoprivrednog Klastera “Krajina”, u koji su uključeni predstavnici svih sektora iz sedam opština Područne jedinice Banjaluka, prezentovan je juče u hotelu “Balkana” kod Mrkonjić Grada. Organizatori su bili Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rukovodilac PJ Banjaluka Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Milovan Ćućić rekao je da plan obuhvata djelovanje u naredne tri godine i da svaka članica klastera ima mogućnost da plan prilagodi svojim potrebama. On je podsjetio da je klaster udruženje na dobrovoljnoj osnovi i da svi zainteresovani mogu  da ostvare neku korist.

Menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) Dragan Vučković, naglasio je da je završeno formiranje svih sedam klastera u Republici Srpskoj i da u posljednje vrijeme svi rade akciono planiranje za naredne godine. Takođe je istakao da se ciljevi klastera svrstavaju u nekoliko grupa, od promotivnih, ekonomskih, do tehnoloških i da je to skup mjera koje treba obezbijediti.
-Bitno je da proizvodnja postane izvjesna kroz nekoliko godina, da ima siguran plasman i prihodovnu stranu, da se širi, promoviše i postane prepoznatljiva – objasnio je Vučković.

Predsjednik Udruženja voćara i proizvođača rakije iz Mrkonjić Grada Gojko Jović podržava zajednička organizovanja poljoprivrednih proizvođača, jer smatra da će tako lakše doći do tržišta sa svojim proizvodima po kojima će biti poznati.

U klaster su uključena preduzeća, zadruge, udruženja, kompanije, poljoprivrednici, a podržavaju ih Resor za pružanje stručnih usluga, Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, opštine, te predstavnici Poljoprivrednog fakulteta.

IZVOR: SRNA