Предавања за малинаре у општини Вишеград

У организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Соколац, и хладњаче “Алеx” доо одржана су теоријска предавања на тему “Радови у малињаку послије бербе”. Предавања су организована у општини Вишеград и присуствовало је 30 малинара.

Овом приликом је наглашено да  период од бербе до завршетка вегетације веома битан како би одњеговали квалитетне и здраве изданке за наредну годину. По завршетку бербе потребно је уклонити изданке који су донијели род. Малину у овом периоду напада велики број штетних организама: инсеката, проузроковача биљних болести и корова. Из тог разлога потребно је предузети мјере заштите које спречавају појаву болести, штеточина и корова. За сузбијање проузроковача биљних болести потребно је примјенити фунгицид на бази азоксистробина одмах након бербе, уз додатак инсектицида на бази ацетамиприда и акарицида који сузбија штетне инсекте и гриње. Неопходна мјера у малињаку након бербе је и уништавање корова, што представља обавезну и редовну мјеру у производњи здравог и квалитетног плода малине. Kорови у малињацима сузбијају се примјеном механичких и хемијских мјера или комбинацијом истих. Механичке мјере подразумјевају примјену различитих агротехничких мјера: плијевљење и окопавање у реду, плитко орање, дрљање кошење и фрезирање између редова. Хемијске мјере подразумевају примјену пестицида.

Такође, дата је препорука да на крају вегетације у малињаку  обавезно ураде превентивну заштиту и то примјеном препарата на бази бакра.

Од свих ових мјера које треба обавити послије бербе зависи формирање родних пупољака и виталност изданака као и њихово припремање за период зимског мировања, висину приноса и квалитет рода у наредној години.