Правилним одржавањем воћарских култура може се постићи добар род

Правилним одржавањем воћарских култура, резидбом, али и заштитом од мраза може се постићи добар род, без обзира на осцилације у времену и температурне разлике, кажу стручњаци.
Kрушка, шљива, јабука, јагода и малина најчешће су воћарске културе, које узгајају приједорски воћари. Надају се бољим приносима ове године.
У марту је актуелна резидба воћа. Међутим, топлије вријеме допринијело је ранијој вегетацији, тако да поједине воћарске културе већ имају пупољке. Стручњаци кажу да због тога нема мјеста паници.

-Ово је једна, хајде да кажемо, ситуација када треба све мјере радити на вријеме, када се треба понашати нормално, када се треба трудити да се све одрађује онако како се иначе одрађује – рекао је Мирко Јокић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Стручњаци кажу да се у наредном периоду очекује један талас хладнијих дана што, уколико се правилно приступи заштити воћарских култура, не би требало представљати проблем. Ризик од мразева увијек постоји, утицати на њега се не може, али правилним одржавањем воћњака могу се обезбиједити системи који омогућавају заштиту од мраза.
То су прије свега антифрост системи, системи орошавања, затим примјена фрост абстера машина које се возе кроз воћњаке и које имају функцију загријавања и ширења топлог ваздуха, и неки приручни системи типа покретних пећи и слично, нагласио је Јокић.
Агротехничке мјере су битан предуслов за заштиту воћарских култра, али и постизање оптималних приноса. Kречење воћа је један од њих. Уколико се то чини у јесењем периоду, постижу се бољи резултати него ако би воћари кречењу засада приступили у прољеће.

 

ИЗВОР: РТРС