Pozitivna iskustva primjene diverzifikacije u Sloveniji

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske  bili su u radnoj posjeti Republici Sloveniji u cilju razmjene dobrih praksi u provođenju poljoprivredne politike i politike održivog ruralnog razvoja.

Studijsko putovanje  bilo je organizovano za proizvođače i prerađivače iz  oblasti poljoprivrede i predstavnike institucija iz sektora poljoprivrede, a organizator je projekat „EU4Business“ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije.

Akcenat je stavljen na diverzifikaciju ekonomske aktivnosti na farmama i poljoprivredno-turističke aktivnosti na farmama.

Diverzifikovana proizvodnja predstavlja nadogradnju primarne poljoprivredne proizvodnje sa poljoprivrednim i nepoljoprivrednim aktivnostima. Diverzifikacija ostavlja veliki utisak i na način plasmana proizvoda i na njihovu prodaju.

Prednosti diverzifikovane proizvodnje na farmama, najjednostavnije je objasniti tako da, uporedimo cijenu primarnog proizvoda koji ne donosi zadovoljavajuće prihode farmi, ali njegova dorada ili prerada stvara novu sliku i novu cijenu koja može utrostručiti vrijednost primarnog proizvoda.

Prvog dan posjete organizovan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, gdje je predstavljen sistem funkcionisanja ministarstva, kao i podrška za ulaganja u obradu poljoprivrednih proizvoda i ulaganja u seoski turizam. Delegacija je posjetila i Savjetodavnu službu u Mariboru.

Obišli su i porodična gazdinstava, koja se bave agroturizmom i pozitivni su primjeri uspješne primjene diverzifikacije u ruralnom razvoju.