Posjeta „Sirani Milanković“

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi (PJ Banja Luka) posjetili su juče „Siranu Milanković“ koja se nalazi u Palačkovcima kod Prnjavora. Pored predstavnika Resora, siranu su posjetili i predstavnici Agencije za privredni razvoj Mrkonjić Grad i Otkupne stanice „Kovačić“ iz Šipova.
„Sirana Milanković“ je jedan od pozitivnih primjera proizvodnje i dobre prakse na ovim područjima, čiji način rada i poslovanja može da posluži kao primjer i ostalim subjektima u razvoju njihove djelatnosti.
U sklopu RBDP (Rural Bussines Development Program) projekta, podržana je proizvodnja sira i kajmaka na području opština Šipovo i Mrkonjić Grad kroz sufinasiranje nabavke opreme za mini sirane. Proizvodnja sira i kajmaka ovim krajevima predstavlja šansu za razvoj područja.
Ova posjeta je organizovana u cilju razmjene informacija i iskustava. Uzevši u obzir sličnosti proizvodnje, ovakvi vidovi posjeta će biti obostrano korisni.
Ovo je i jedna od temeljnih ideja osnivanja Poljoprivrednog klastera “Krajina“, koji svojim postojanjem podržava međusobnu saradnju članica, te razmjenu ideja i informacija.
Kako proizvođači tvrde, tržišta za ove proizvode ne nedostaje, te oni u tome vide priliku za proširenje svoje proizvodnje. Jedna od glavnih ideja osnivanja Poljoprivrednog klastera „Krajina“ je i stvaranje regionalnog proizvoda pri čemu će se obezbijediti stabilnost i standardizacija proizvodnje, stabilnost cijena proizvoda i u konačnici stabilnost prihoda uključenih proizvođača.