Посјета „Сирани Миланковић“

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди (ПЈ Бања Лука) посјетили су јуче „Сирану Миланковић“ која се налази у Палачковцима код Прњавора. Поред представника Ресора, сирану су посјетили и представници Агенције за привредни развој Мркоњић Град и Откупне станице „Kовачић“ из Шипова.
„Сирана Миланковић“ је један од позитивних примјера производње и добре праксе на овим подручјима, чији начин рада и пословања може да послужи као примјер и осталим субјектима у развоју њихове дјелатности.
У склопу РБДП (Rural Bussines Development Program) пројекта, подржана је производња сира и кајмака на подручју општина Шипово и Мркоњић Град кроз суфинасирање набавке опреме за мини сиране. Производња сира и кајмака овим крајевима представља шансу за развој подручја.
Ова посјета је организована у циљу размјене информација и искустава. Узевши у обзир сличности производње, овакви видови посјета ће бити обострано корисни.
Ово је и једна од темељних идеја оснивања Пољопривредног кластера “Kрајина“, који својим постојањем подржава међусобну сарадњу чланица, те размјену идеја и информација.
Kако произвођачи тврде, тржишта за ове производе не недостаје, те они у томе виде прилику за проширење своје производње. Једна од главних идеја оснивања Пољопривредног кластера „Kрајина“ је и стварање регионалног производа при чему ће се обезбиједити стабилност и стандардизација производње, стабилност цијена производа и у коначници стабилност прихода укључених произвођача.