Posjeta oglednog polja krompira u opštini Rogatica

Obilaskom oglednog polja krompira utvrđeno je da je zasad u jako dobrom stanju, a krompir je u fazi cvjetanja. Ogled je postavila firma Agros  d.o.o.

Ovo preduzeće je poslovni subjekt sa višedecenijskom tradicijom u oblasti poljoprivredne proizvodnje u opštini Rogatica. Osnovna proizvodna djelatnost preduzeća je proizvodnja i promet sjemenskog i merkantilnog krompira. Višegodišnje iskustvo predmetnoj djelatnosti i stečeni ugled pozicionirali su preduzeće kao jednog od lidera u sektoru proizvodnje i prometa sjemenskog i merkantilnog krompira, ne samo na teritoriji opštine Rogatica i prostoru Sarajevsko-romanijske regije, već i u okvirima Bosne i Hercegovine. Preduzeće je najveći registrovani proizvođač sjemenskog krompira u Bosni i Hercegovini.

Ogled je postavljen na povrini od 1 ha, sjetva je izvršena 25. 04. 2019. godine i zasađeno je 10 različitih sorti krompira. Zasađene sorte su:

  1. Colomba
  2. Sylvana
  3. Monalisa
  4. Fabula
  5. Sifra
  6. Memphis
  7. Flamenco
  8. Rosi
  9. Kingsman
  10. La strada

Prilikom postavljanja ogleda, ispoštovane su sve agrotehničke i meliorativne mjere po preporuci dobavljača sadnog materijala kao i mjere zaštite u određenim fenofazama razvoja biljaka.

U narednom periodu planirana je manifestacija „Dani polja merkantilnog i sjemenskog krompira“ u opštini Rogatica na lokaciji Borike, u okviru kojih će, između ostalog, biti predstavljen i ovaj ogled. Tom prilikom uvidjeće se stanje zasada i u kojoj fenofazi se nalazi krompir.

Nakon vađenja krtola, dobiće se informacije o prinosima krompira i ustanoviće se razlike  između datih sorti.