Посјета огледног поља кромпира у општини Рогатица

Обиласком огледног поља кромпира утврђено је да је засад у јако добром стању, а кромпир је у фази цвјетања. Оглед је поставила фирма Агрос  д.о.о.

Ово предузеће је пословни субјект са вишедеценијском традицијом у области пољопривредне производње у општини Рогатица. Основна производна дјелатност предузећа је производња и промет сјеменског и меркантилног кромпира. Вишегодишње искуство предметној дјелатности и стечени углед позиционирали су предузеће као једног од лидера у сектору производње и промета сјеменског и меркантилног кромпира, не само на територији општине Рогатица и простору Сарајевско-романијске регије, већ и у оквирима Босне и Херцеговине. Предузеће је највећи регистровани произвођач сјеменског кромпира у Босни и Херцеговини.

Оглед је постављен на поврини од 1 ha, сјетва је извршена 25. 04. 2019. године и засађено је 10 различитих сорти кромпира. Засађене сорте су:

  1. Colomba
  2. Sylvana
  3. Monalisa
  4. Fabula
  5. Sifra
  6. Memphis
  7. Flamenco
  8. Rosi
  9. Kingsman
  10. La strada

Приликом постављања огледа, испоштоване су све агротехничке и мелиоративне мјере по препоруци добављача садног материјала као и мјере заштите у одређеним фенофазама развоја биљака.

У наредном периоду планирана је манифестација „Дани поља меркантилног и сјеменског кромпира“ у општини Рогатица на локацији Борике, у оквиру којих ће, између осталог, бити представљен и овај оглед. Том приликом увидјеће се стање засада и у којој фенофази се налази кромпир.

Након вађења кртола, добиће се информације о приносима кромпира и установиће се разлике  између датих сорти.