Poljoprivrednici dobili mašine za lakšu proizvodnju mlijeka

Vodeća mljekara na domaćem tržištu “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, uručila je juče na korištenje poljoprivredne mašine farmerima, kako bi olakšali i usavršili proces proizvodnje mlijeka.

Riječ je o aktivnosti koju ova kompanija sprovodi četiri godine u kontinuitetu, a sada su 101 farma i dvije zadruge dobile ukupno 127 poljoprivrednih mašina za spremanje sijena, silaže i sjenaže, te za kvalitetnu duboku obradu zemljišta, čija vrijednost je oko 600. 000 KM.

Jedna od dvije pomente zadruge je PZ“ Agro centar“ Šipovo koja je za potrebe svojih kooperanata dobila 13 priključaka. Kooperantima su podjeljene roto kose, kupilice, muzilice, plugovi. Zadruga drugu godinu za redom dobija na korištenje mašine, jer su prošle godine dobili omotač za rolo balirku. Za 2020. godinu očekujemo da će mehanizaciju dobiti i kooperanti koji nisu obuhvaćeni u ove dvije godine. Ovim je nastavljen trend ulaganja u zadrugu i kooperante, jer je u prethodnom periodu nabavljen nov kamion za sakupljanje mlijeka i rolo balirka, a kooperantima dodjeljene junice i laktofrizi. Zadruga otkupljuje mlijeko u opštinama Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik i Glamoč. Godišnje otkupi oko milion litara od oko 80 kooperanata.