Пољопривредници добили машине за лакшу производњу млијека

Водећа мљекара на домаћем тржишту “Млијекопродукт” из Kозарске Дубице, уручила је jуче на кориштење пољопривредне машине фармерима, како би олакшали и усавршили процес производње млијека.

Ријеч је о активности коју ова компанија спроводи четири године у континуитету, а сада су 101 фарма и двије задруге добиле укупно 127 пољопривредних машина за спремање сијена, силаже и сјенаже, те за квалитетну дубоку обраду земљишта, чија вриједност је око 600. 000 KМ.

Једна од двије поменте задруге је ПЗ“ Агро центар“ Шипово која је за потребе својих коопераната добила 13 прикључака. Kооперантима су подјељене рото косе, купилице, музилице, плугови. Задруга другу годину за редом добија на кориштење машине, јер су прошле године добили омотач за роло балирку. За 2020. годину очекујемо да ће механизацију добити и кооперанти који нису обухваћени у ове двије године. Овим је настављен тренд улагања у задругу и кооперанте, јер је у претходном периоду набављен нов камион за сакупљање млијека и роло балирка, а кооперантима додјељене јунице и лактофризи. Задруга откупљује млијеко у општинама Шипово, Језеро, Мркоњић Град, Рибник и Гламоч. Годишње откупи око милион литара од око 80 коопераната.