Podrška proizvodnji krompira u Han Pijesku

Projekt „EU4Business“, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, početkom februara objavio je prvi javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

Poljoprivrednom gazdinstvu Slobodana Đurića iz Han Pijeska odobrena su sredstva za mašine u proizvodnji krompira. Nova oprema doprinjeće modernizaciji proizvodnje, povećanju produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava i jačanju konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u procese primarne proizvodnje, unaprjeđenje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, te uvođenju dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštiti okoliša, kao i otvaranju novih tržišnih mogućnosti.

Na imanju Slobodana Đurića, predstavnici Lokalne zajednice, Evropske komisije, poljoprivrednici, preduzetnici i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac, imali su priliku da prisustvuju prezentaciji projekta i da vide pomenutu opremu na terenu.