Подршка пољопривредним произвођачима са подручја ПЈ Соколац

У 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије прошле године кроз пројекте у области пољопривреде реализовано је укупно 1.300.000 KМ, а значајна средства реализована су и кроз подстицаје, подаци су Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац.

Руководилац Подручне јединице Јелена Мићић је рекла да су у овом ресору задовољни оствареним резултатима у прошлој години, с обзиром да је, због пандемије, била веома тешка за све видове привређивања.

Она је истакла да је велики број произвођача у ове двије регије, осим помоћи кроз пројекте, у складу са Правилником остварио право на новчане подстицаје које додјељује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Ријеч је о подстицајима кроз систем “крава-теле”, пројекат у сточарству за јунице, премије за млијеко, за квалитетно приплодне овце и козе, предато воће и регресирано дизел гориво.

Према Правилнику о капиталним инвестицијама, пољопривредници су остварили и новчане подстицаје након куповине пољопривредних машина и опреме.

Мићићева је нагласила да је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац пружио помоћ Удружењу произвођача “Романијски скоруп – кајмак” у реализацији два пројекта посредством УСАИД-а и Владе Шведске “Фарма 2”.

Удружење произвођача “Романијски скоруп – кајмак” добило је грант од 3.000 KМ за набавку канти за млијеко од висококвалитетног инокса, што ће допринијети испуњавању хигијенских услова из Правилника о квалитету свјежег сировог млијека.

Ова средства су обезбијеђена преко пројекта “Формирање џендер тима и иницирање иновативне џендер акције за родно одговорно буџетирање на регионалном нивоу”, који је имплементирало ресорно министарство, а подржава УН, у финасијску помоћ Шведске и у партнерству са Џендер Центром Српске.

Мићићева је подсјетила да је у прошлој години, у оквиру тог пројекта, женама са села из вишечланих породица донирано по 15 једнодневних товних пилића и по 90 килограма концентрата уз потребне додатке за исхрану.

Она је нагласила да је у 2020. род сјеменског кромпира на овом подручју био око 25 тона по хектару, а меркантилног 35 тона по хектару, па су произвођачи задовољни и приносом и квалитетом.

У ове двије регије у прошлој години је убрано 500 тона малине и предато откупљивачима чије су хладњаче капацитета око 3.000 тона.

“Приоритет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске са почетком избијања пандемије вируса корона био је да се омасови прољећна сјетва, те је у двије регије пољопривредницима донирано 1.000 сјетвених пакета кроз пројекат `Развој руралне конкурентоности` који имплементира ресорно министарство посредством Јединице за координацију пољопривредних пројеката”, подсјетила је Мићићева.

Прошле године подијељено је укупно 216 пластеника са системом за наводњавање за производњу поврћа у заштићеном простору у општинама Трново,Пале, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Источни Стари Град и Соколац.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац је са својим савјетодавцима и стручњацима прошле године одржао низ предавања за пољопривреднике, организовао три зимске школе с циљем да произвођачи повећају своју конкурентску способност, смање трошкове и повећају економску ефикасност пољопривредне производње.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује у 12 општина Срајевско-романијске и Горњодринске регије.

 

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор