Подјела стеоних јуница у Гацку

У Гацку су, произвођачима млијека из ове општине, подијељене квалитетно приплодне високостеоне јунице, сиве тиролске и сименталске расе.

Увоз ових јуница  био је обухваћен кроз пројекат Развој и предузетништво на селу испред међунардне фондације за рурални развој-ИФАД, при чему је општина Гацко учествовала са 10% од укупне вриједности грла која износи око 6.500 КМ. Кроз поменути пројекат општини Гацко су испоручена 44 грла (11 грла сивог тиролског и 33 сименталског говечета) од укупно 100 грла колико је било предвиђено за ПЈ Требиње. Укупна вриједност овога пројекта износила је 1.280.000 КМ, с тим да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС узело учешћа са 40 односно 60%, у зависности од услова,  док су остатак средстава сносили произвођачи. Оним прозвођачима који нису били у могућности да одмах уплате цјелокупан износ, мљекара „Пађени“ д.о.о. из Билеће је омогућила исплату у ратама кроз испоручено  млијеко и на тај начин дала подршку својим кооперантима.

Очекивања произвођача млијека су да ће ефекти кроз повећање количине испорученог млијека бити видљиви већ наредне године.

Подјела стеоних јуница,такође је обављена у Билећи и Требињу, а подјела је наредних дана планирана и у другим општинама које припадају ПЈ Требиње.