Подјела сјеменских пакета травно-дјетелинских смјеша

У циљу интензивирања сточарске производње, а смањења енергетске потрошње, загађења животне средине и интензивирања система одрживе пољопривреде, неопходно је повећање површина под квалитетним крмним биљним смјешама. Сходно томе, Аграрни фонд Града Источно Сарајево и ПЈ Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди , организовали су низ активности, у циљу подизања свијести о значају гајења вишегодишњих крмних биљака и начинима искоришћавања. Једна од активности је подизање огледних парцела на подручју три општине града Источно Сарајево.

Данас су, представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и представници Аграрног фонда града Источно Сарајево, одржали састанак са пољопривредним произвођачима из Источне Илиџе, Пала и Сокоца, којима су подијељени сјеменски пакети травно-дјетелинских смјеша за засијавање огледних поља.

На састанку су договорени кораци спровођења огледа, ради научно истраживачког рада, и обилажење парцела, са другим пољопривредним произвођачима у циљу указивања на значај ТДС-а.

Огледна поља ће бити на површинама од по 1 ha, са комбинацијом ТДС-а и то :

-црвене дјетелине

-луцерке

-енглеског љуља и

-талијанског љуља.

У претходном периоду извршена је контрола плодности земљишта, према чијим резултатима је урађено адекватно ђубрење.

Разговарано је и о тренутном стању сточарске и ратарске производње на подручју града, о проблемима са којима се сусрећу пољопривредници и начинима подршке, како би остварили рентабилнију производњу.

У текућој седмици, представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац присуствовали су презентацији ”Акцелератор програма”, који спроводи Развојна агенција Републике Српске. Представљени су услови јавног позива за учешће у Акцелератор програму, те размијењена искуства из претходних програма.

Акцелератор програм намијењен је почетницима у пословању чије су пословне идеје засноване на иновацији, знању и новим технологијама, са потенцијалом раста који желе да што прије пронађу тржиште за своје производе и услуге.