Podizanje plastenika

Da bi rod u plastenicima bio kvalitetan, najvažnije je kako i gdje podići plastenik.

-Zaštita povrća u plasteniku, prije svega, započinjeizborom mjesta za postavljanje plastenika. Zbog toga je neophodno da znamo da plastenike treba podizati na osunčanim, dobro ocjeditim terenima. Slaba osvjetljenost i  povećana vlažnost vazduha, uključujući veće prisustvo vode u zemljištu, stvaraju izuzetno povoljne uslove za stvaranje mnogih biljnih bolesti – rekao je Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Bijeljina.

Povrtarske kulture su veliki potrošači vode i tu vodu im je neophodno obezbijediti na odgovoarajući način zalivanjem, a ne postavljati plastenike na podbarni teren.

-Plastenike treba postavljati na rastresita zemljišta, dobrih vodno – vazdušnih karakteristika, na primjer, dobra je varijanta postavljati plastenike na takozvane razorane ledine, gdje je više godina bio prisutan travnati pokrivač, ili na površine gdje se gajio kukuruz, pšenica ili druga strna žita zato što  u tim zemljištima nećemo imati prisustvo štetočina, koje će praviti problema kasnije – Sledeći korak podrazumijeva održavanje higijenskih uslova u plasteniku i primjenu preventivnih mjera zaštite.

-To uključuje,prije svega, primjenu zdravog, dezinfikovanog sjemena  i gajenje otpornih sorti, zdravy proizvodnjy rasada, dezinfekcijy zemljišta, uklanjanje ostataka i njihovo spaljivanje da ne bi došlo do širenja zaraze. Neophodno je i suzbijanje korova oko plastenika, zato što ima insekata koji se pojavljuju u plasteniku, a  koji se prije svega jave na korovima oko plastenika – istakao je Glišić.

Provjetravanje plastenika je jedna od najznačajnijih preventivna mjera zaštite, koja postiče brže sušenje listova i samim tim remeti razvoj biljnih bolesti. Bolesti se pojavljuju u uslovima povećane vlažnosti.

-Nakon preventivnih mjera zaštite, primjenjuju se hemijske zaštite, koje uključuju primjenu određenih fungicida ili insekcitida – rekao je Glišić.

Najviše plastenika se podiže u proljeće, pa se domaćinstvima koja to čine prvi put, preporučuje da se za savjete obrate agronomima jer je podizanje plastenika skup i zahtjevan posao.

Više pogledajteOVDJE

Izvor: BN

Ostavite odgovor