Почела сјетва уљане репице, обратити пажњу на сузбијање корова

Сјетва уљане репице je почела на подручју Семберије, па се пољопривредним произвођачима савјетује да обрате пажњу на сузбијање коровских врста.

У првим фазама развоја, уљана репица је веома осјетљива на велику конкуренцију, прије свега широколисних корова, али и неких усколисних корова, због чега се озбиљно треба размислити о спровођењу хемијских мјера заштите.

Произвођачима се препоручује да изврше третман послије сјетве, а прије ницања усјева једним од дозвољених земљишних хербицида. Ефикасност земљишних хербицида зависи од квалитета земљишта и количине падавина, јер је за њихову активацију потребна киша. За правилан одабир хербицида потребно је познавати састав коровске флоре на парцелама. Заједно са сјетвом уљане репице најчешће ничу корови: штир (Amaranthus retroflexus), пепељуга (Chenopodium album), дворници (Polygonum persicaria i P.lapathyfolium), коштан (Echinochloa cruss-galli), мухари (Setaria viridis i S.glauca) и др.

Уљаној репици знатно више штете наносе такозвани биенални или озими корови. То су корови који ничу током цијеле јесени и до зиме се припреме за презимљавање. Презиме у млађем развојном стадијуму, а многе врсте су способне ницати и у прољеће: камилица (Matricaria chamomilla), броћика (Galium aparine), мишјакиња (Stellaria media), горушица  (Sinapis arvensis), пиревина (Agropyrum repens) и др.

Третман послије сјетве, а прије ницања омогућава да се широколисни и усколисни корови који ничу из сјемена једним потезом зауставе. У ту сврху препоручује се употреба селективних хербицида на бази кломазон-а, диметахлор-а, метазахлор-а. У случају да хербициди нису примјењени у јесен или су из неког разлога слабије дјеловали, потребно је извршити корективна третирања. Упозоравамо пољопривреднике да прије примјене пажљиво прочитају упуство и придржавају се наведених доза и ограничења.