Plastenička proizvodnja u opštini Pale

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru je najekonomičniji oblik porodičnog tipa proizvodnje, koji omogućava uzgoj povrća tokom cijele godine. Najzastupljeniji oblik zaštićenog prostora je plastenik, koji je u potpunosti prilagođen gajenju povrtarskih kultura. Stvarajući mikroklimatske, hranljive i ostale uslove pogodne za rast i razvoj biljke moguće je proizvesti povrće koje je vrlo kvalitetno, i ostavariti veći prinos u odnosu na proizvodnju na otvorenom prostoru. Uzimajući u obzir sve prethodno navedene činjenice veliki broj poljoprivrednih proizvođača u opštini Pale odlučio se za plasteničku proizvodnju povrća. Većina proizvođača su korisnici RCDP projekta, koje je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Projektom  je obuhvaćeno osam opština Sarajevsko-romanijske regije, što je bio i cilj projekta, da se poveća broj proizvođača povrća u plastenicima. Na području opštine Pale, u protekle tri godine, isporučeno je ukupno 115 plastenika sa sistemom za navodnjavanje površine 50m2 i 100m2. Opština Pale ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede i povrtarstva, kojem značajno doprinosi i blizina Olimpijskog centra ,,Jahorina“ i Grada Sarajeva.

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac i opštine Pale obišli su proizvođače povrća, koji posjeduju plastenik od 100m2, te utvrdili stanje i donijeli zaključak da je proizvodnja zadovoljavajuća, te da se očekuju dobri prinosi s obzirom na sušni period. Tokom ljetne proizvodnje povrća proizvođači su se uglavnom odlučili za uzgoj paprike, paradajza i krastavca. U jesenjoj sjetvi planiraju uzgoj špinata i mladog luka, a određen broj proizvođača i uzgoj salate. S obzirom da je plastenička proizvodnja intenzivna, te predstavlja kontinuiranu proizvodnju različitih vrsta povrtnih kultura, dajući određenu sigurnost, proizvođači ostvaruju dodatni prihod sa svojih gazdinstava.

Unapređenjem ovog načina poljoprivredne proizvodnje i povećanjem broja proizvođača povrća u plastenicima, ukazala se potreba za osnivanjem udruženja. Trenutno je u toku osnivanje Udruženja „Povrtar“ koje će da  okuplja proizvođače sa područja grada Istočnog Sarajeva. Takođe, nakon obilska plastenika, održan je sastanak sa predsjednikom udruženja, koji će biti ovlašćen da zastupa i predstavlja udruženje. Razgovarano je o načinu okupljanja proizvođača, te narednim planovima vezanim za rad samog udruženja. Neki od postavljenih ciljeva i zadataka su unapređenje i proširivanje postojeće proizvodnje, povezivanje sa tržištem, podizanje znanja proizvođača kroz stručne seminare i kurseve, te primjena informacionih tehnologija (pametna bašta).

Predstavnici Resora savjetodavno prate sve proizvođače na terenu, pružajući svu stručnu podršku u praćenju svih faza rasta i razvoja povrća, kao i prinosa po svim kulturama, što je i krajnji cilj proizvodnje kod svih poljoprivrednika. U narednom periodu, u saradnji sa opštinom Pale, planiran je niz stručnih predavanja i praktičnih obuka, u cilju osposobljavanja proizvođača za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.