Пластеничка производња поврћа у Источном Старом Граду

Источни Стари Град спада у групу општина доминантно руралног карактера, те пољопривреда представља један од важнијих сектора. Већина пољопривредних произвођача бави се сточарством, но међутим посљедних година све је већи број људи који се опредјељују за производњу поврћа у заштићеном простору, с обзиром на предности оваквог начина производње.

Узгој биљака у пластеницима је најекономичнији облик породичног типа производње, који омогућава производњу током цијеле године. Општина Источни Стари Град се налази на око 1.000 метара надморске висине, те управо заштићени простори омогућују сигурну производњу регулишући микроклиму, и умањујући све екстремније и неповољније услове спољашне средине. Пластеници су углавном подигнути уз домаћинство, са правилним положајем и довољном удаљености од индустријских загађивача, што омогућава стално присуство произвођача, а самим тим и регулисање услова успјевања према захтјеву гајеног поврћа.

Током љетне производње поврћа произвођачи су се углавном одлучили за узгој паприке, парадајза, краставца и патлиџана. Пластеници су са системом за наводњавање кап по кап, те с обзиром на довољне количине воде и да поштују све кораке у производњи очекују задовољавајуће приносе и квалитативно и квантитативно. Близина града Сарајева омогућује произвођачима да већину својих производа пласирају на кућном прагу, али и на пијаци домаће хране, која је захваљујући Фондацији за привреду и рурални развој Источни Стари Град, отворена на излетишту Брус на Требевићу. Произведено поврће углавном није третирано пестицидима, у питању су здрави производи који су јако популарни и тражени код купаца. С обзиром на потенцијал и услове произвођачи су заинтересовани за укључивање у процес контроле и цертификације органске производње поврћа, која подразумјева производњу у скаду са законом и стандардима и инспекцију цјелокупног производног циклуса од стране овлаштене организације да то потврди.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кроз пројекат Развоја конкурентности у руралним подручјима,  у општини Источни Стари Град, у претходне четири године испоручило је укупно 92 пластеника са системом за наводњавање, површине 50m2 и 100m2. Циљ пројекта је био повећање броја произвођача поврћа у пластеницима, и да кроз садњу различитих повртних култура осигурају додатни приход са својих газдинстава, што је довело до унапређења овог начина пољопривредне производње.

Производња поврћа у заштићеном простору пољопривредном произвођачу даје одређену сигурност и континуирану производњу, која резултира већом профитабилношћу.

 

Оставите одговор