Пластеничка производња поврћа у Источном Старом Граду

На подручју општине Источни Стари Град у претходном периоду знатно је повећан обим прозводње поврће у пластеницима. Велики број пољопривредних произвођача је заинтересован за овај начин производње, с обзиром на то да узгој биљних култура у заштићеном простору омогућава производњу током цијеле године, што повећава профитабилност и економичност.

Након завршене љетне производње поврћа, произвођачи су извршили јесењу садњу и сјетву повртних култура, која је веома корисна и економски исплатива јер обезбјеђују свјеже поврће у рано прољеће, када су и цијене поврћа релативно високе. Предности јесење сјетве и садње су искоришћавање производне површине, те остварење најзначајније агротехничке мјере плодореда. С обзиром на агроеколошке услове и надморску висину, најзаступљеније повртне културе које се гаје у пластеницима током зимског периода су шпинат, салата и млади лук. За овакву врсту производње важно је да се правилно одабере сорта, изврши правилна припрема земљишта и ђубрење, а прије свега уклањање биљних остатака, чишћење и дезинфекција пластеника и опреме.

Произвођачи поврћа са подручја ове општине, имали су успјешну љетну производну сезону, гдје су најчешће гајили парадајз, паприку и краставац. Већину својих производа пласирали су на пијаци домаће хране, која је захваљујући Фондацији за привреду и рурални развој Источни Стари Град, отворена на излетишту Брус на Требевићу.

Mинистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кроз пројекат Развоја конкурентности у руралним подручјима,  у општини Источни Стари Град, испоручило је укупно 74 пластеника са системом за наводњавање, површине 50m2 и 100m2.