Пластеничка производња поврћа на подручју општине Пале

Производња поврћа у пластеницима постаје све уноснија за бројна пољопривредна газдинства. Захваљујући разним подстицајима од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и кроз многе пројекте  локалне самоуправе, на подручју општине Пале забиљежен је знатан пораст произвођача који су се опредијелили за овај вид производње. У протекле двије године на територији општине Пале постављено је око 120 пластеника површине од 50 m2 до 100 m2, у којима је  најзаступљенији узгој плодовитог поврћа, као што су парадајз, паприка и краставац.

У сарадњи представника Општине Пале и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, организовани су теренски обиласци произвођача поврћа у заштићеном простору, у циљу унапређења овог начина производње.

Савјетодавци Ресора су извршили детаљне визуелне прегледе, констатовали задовољавајуће стање у готово свим пластеницима, те пружили стручну савјетодавну подршку ради добијања што квалитетнијих производа, који ће се лакше пласирати на тржишту.

Главни проблеми са којима се сусрећу произвођачи јесу физиолошки поремећаји, који настају усљед поремећаја у расту и развоју биљака условљених временским приликама, влажношћу земљишта и ваздуха, интензитетом свјетлости, недостатком или сувишком храњивих микро и макро елемената, те неправовремене примјене адекватне агротехнике, у првом плану мјера његе (закидање заперака, одстрањивање листова, декаптација и сл.)

За наредни период планирано је низ теоретских и практичних обука који ће допринијети усавршавању овог начина повртларења, те припремити пољопривредне произвођаче за предсојећу јесењу или прољећну сјетву.