Пашалић: Пољопривредни кластери биће додатно унапријеђени

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је задовољан досадашњим радом пољопривредних кластера којих у Српској има укупно седам, а који ће додатно бити унапријеђени у наредном периоду.

Пашалић је подсјетио да су пољопривредни кластери пројекат ресорног министарства реализован средствима Владе Републике Српске и Међународне организације за помоћ пољопривреди ИФАД, те најавио да ће се кластерски вид организовања додатно унаприједити реализацијом нових пројеката у наредном периоду.

Он је појаснио да су кластери шири облик организовања од задружног, да обухватају све субјекте укључене у пољопривредну производњу на одређеном географском простору, чији је циљ да помогне малим произвођачима да пласирају своје производе на тржиште.

“Желимо да кластери врше функцију регионалних развојних пољопривредних агенција које ће се бавити новим пројектима, прикупљањем средстава, удруживањем тих средстава, те везати све факторе које укључује”, изјавио је Пашалић новинарима у Добоју, гдје је у парку Народних хероја посјетио изложбу производа пољопривредних удружења из кластера добојске регије “Пољокласт”.

Он каже да је у Српској основано седам кластера који су регионално распоређени у складу са регионалним канцеларијама Министарства пољопривреде, са око 5.500 произвођача и 60 удружења, задруга, односно других облика организовања, за које је рекао да раде веома добро и да су у протеклом периоду имали низ активности.

Пашалић је као вид кластерске сарадње навео недавну подјелу 200 стеоних јуница на подручје Херцеговине и Романије.

Он је подсјетио да је пројекат формирања кластера пратила и израда дигиталне платформе plodovisela.com.

Драгиша Марковић, руководилац Подручне јединице Добој, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, рекао је да од кластера очекује да превазиђе постојеће општинске или регионалне заблуде и да у заједницу увеже произвођаче, прерађиваче и прометнике.

Он каже да добојски кластер са 220.000 купаца представља захвално тржиште за мале произвођаче.

Пољопривредни излагачи су поручили да од кластера очекују добру промоцију, али и пласман својих производа.

Градоначелик Добоја Борис Јеринић изјавио је да је задовољан што је у Добоју организован први сајам од како је прије годину дана формиран кластер добојске регије, те што су произвођачи успјели да се организују упркос епидемиолошкој ситуацији.

Он је подсјетио да се на подручје ове локалне заједнице кроз подстицајну политику Владе Српске слило више од 1.000.000 KМ, те указао на успјешну синергију локалне и републичке власти

Јеринић каже да је са Пашалићем раније данас разговарао и о заштити града од поплава, чија је пројектна документација у завршној фази, истичући да су међународна донаторска средства обезбијеђена како би се врло брзо кренуло у уређење корита ријеке Лијешањ, као и насипа у насељу Баре.

 

Извор:Срна