Поштујући све прописане мјере Владе РС и ресорног министарства, за превенцију и спречавање појаве вируса корона, представници општине Пале и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде извршили су данас у Палама појединачну подјелу стартап пакета за 20 пчелара паљанског Удружења пчелара „Пале“.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, објаснио је да су пчеларима у пакетима додијељени по пет кошница и по четири килограма сатних основа, те истакао да oпштина финансира 20 одсто укупног износа средстава.

„С обзиром да долази прољеће и неопходно је извршити све радове у пчелињацима, ми смо данас, придржавајући се свих мјера и прописа против вируса, извршили појединачну подјелу пакета. Користим прилику да се захвалим свим припадницима овога Удружења на преданом раду и марљивости. Ми смо ту да им помогнемо у сваком виду, радили смо то и прошле године, а настојаћемо да и у наредном периоду пратимо како се развијају и бићемо им на услузи у сваком тренутку. На крају, није толико битна ова финансијска помоћ, колико њихова добра организација да промовишу оно што је најважније са еколошког аспекта, а то је повратак проироди, видимо колико то у овим временима значи за општину и сваког грађанина“, рекао је начелник Југовић.

Драган Бејатовић, виши стручни сарадник за рурални развој у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, рекао је за „Паљанске новости“ да су ови пакети подијељени у оквиру пројекта Међународног фонда за развој пољопривреде које имплеметира Министарство, под називом „Програм развоја руралне конкурентности“.

„ У склопу  пословног  плана чији је лидер Удружење пчелара из Пала `Организовани узгој пчела` данас је почето са активностима и реализацијом. Подијелили смо прве  стартап пакете, а у наредном периоду планирамо подјелу стартап пакета за почетнике са ројевима и основном опремом за пчеларство, као и набавку опреме за Удружење пчелара `Пале`. Циљ овога пројекта јесте побољшање услова живота пчелара, као и унапређење пчеларске производње и повећање продуктивности пчелињих друштава“, објаснио је Бејатовић.

Предсједник Удружења пчелара „Пале“ из Пала Момчило Ћосовић захвалио је општини и Министарству на великој помоћи, те истакао да ће пројектом  бити обухваћено 150 пчелара овога Удружења.

Пословним планом је предвиђено да ће 150 пчелара бити корисници кроз субвенционисану набавку пчеларске опреме или кроз субвенционисану набавку пчеларске опреме са ројевима, а планирана је и изградња мини пчеларског центра у Палама, гдје ће бити спровођене активности обуке. Центар ће служити и као својеврсна промоција пчеларства, путем туризма, а имаћемо и АПИ комору за оне људе који имају потребу да добију и овај вид услуге. У сваком случају, помоћ општине Пале је врло битна и у свим нашим активностима имали смо њихову максималну помоћ и подршку“, навео је Ћосовић.

Према његовим ријечима, у Палама је кратак вегетативни период због чега пчелари често селе пчеле у друге крајеве на испашу, али је мед који производу изузетно доброг квалитета, што издваја нашу регију од осталих у Републици Српској.

ИЗВОР: Паљанске Новости