Отворена “Апи инхал комора” у Зворнику

“Апи инхал комора” на принципима органске пчеларске производње, која ће омогућити грађанима инхалацију ваздухом из пчелиње кошнице, отворена је јуче у пчелињаку Драгице Самарџић у Зворнику.

Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Душка Радаковић рекла је да овакве терапије побољшавају имунитет, имају добре резултате код болести респираторног система, те да је комора урађена уз стручну помоћ служби ресорног министарства.

– Kомора има велики значај за грађане ове регије, али и Републику Српску, јер је прва која је отворена по принципима органске или еко-производње – рекла је Радаковићева.

Радаковићева је појаснила да се у органској производњи, за разлику од комерцијалне, користе само дозвољена средства за третирање пчела, као што су лимунска и мравља киселина, те оксална киселина.

– Осим тога, у пчелињаку све мора бити од природних материјала, а жица која се користи треба да је од нехрђајућег челика – рекла је Радаковићева.

Она је навела да у Републици Српској сада има укупно четири инхал центра, а да је за отварање ове коморе потребно да произвођач буде регистрован пчелар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, укључен у неко од локалних пчеларских удружења, те да кошнице буду ван извора загађења. /СРНА/