Отворен сајам “Дани малине 2019”

Братунац је лидер у производњи малине у Републици Српској јер се у овој општини 1.300 домаћинстава бави узгојем овог воћа, а циљ је да тај број буде 2.000, рекао је данас начелник ове општине Недељко Млађеновић на отварању 13. Међународног сајма пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма “Дани малине 20019”.

Сајам су свечано отворили Млађеновић, представник Министраства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Драган Зарић и начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Поздрављајући учеснике и посјетиоце сајма Млађеновић је рекао да се упркос кризи која је у посљедње двије године погодила малинаре улаже у ову ђелатност, те да се криза превазилази.

Млађеновић је истакао да то гарантује заокруживање комплетног циклуса у производњи малине у овој општини, те да томе доприноси и организовање овог сајма.

“Подигли смо савремени расадник малине за производњу квалитетних садница, изграђен је систем противградне заштите, имамо пољопривредну савјетодавну службу која пружа услуге узгајивачима, завршили смо пројекат наводњавања пољопривредних површина у цијелој општини вриједан 9,5 милиона KМ”, рекао је Млађеновић.

Он је додао да је подигнут довољан број хладњача за складиштење овог воћа и да још предстоји изградња прерађивачких капацитета да би се дошло до боље зараде.

Млађеновић је истакао да ће ове године приходи бити бољи и већа зарада у односу на претходне двије сезоне јер цијена малине неће бити нижа од 2,5 KМ по килограму и са подстицајима износиће три KМ.

Он је навео да подршку одржавању сајма и ове године пружа Министарство пољоприовреде, шумарства и водопривреде Српске, те захвалио Влади и ресорном министарству на подршци и издвајању значајних средстава за развој малинарства и пољопривреде уопште у братуначкој општини.

Млађеновић је истакао да је развој малинарства стратешки циљ братуначке општине и да је план да се за неколико година достигне производња од 10.000 тона малине у сезони.

Представник министарства Драган Зарић честитао је општини Братунац на истрајности и успјешном организовању Сајма пољопривреде који Министарство поџава сваке године.

“Ово је прилика за узгајиваче малине да се упознају, друже, размјењују искуства и уче од стручњака”, рекао је Зарић.

Он је прецизирао да је ресорно министарство прошле године издвојило 1,5 милиона KМ за подстицај малинарству, од чега једну трећину за братуначке малинаре.

Према Зарићевим ријечима, за подстицаје пољопривреди у овом крају министарство је у посљедњих пет година издвојило пет милиона KМ.

Званице и грађани који су присуствовали отварању ове дводневне привредне манифестације кренули су у обилазак штандова у братуначкој спортској дворани.

Предвиђено је одржавање стручног предавања из области пољопривреде о теми “Узгој и заштита малине” за заинтересоване узгајиваче, а стручна предавања сваке године буду изузетно посјећена што потврђује да су малинари заинтересовани да уче и примјењују најсавременија научно-техничка достигнућа у овој области.

У оквиру сајамског програма данас ће бити проглашени и награђени најбољи узгајивачи малине из братуначке општине, затим ће услиједити такмичење за избор најбољег колача од малине под називом “Малини у част – с малином у сласт”.

Осим сајамске понуде на штандовима, сутра су на програму манифестације традиционална изложба паса, затим стручно предавање из пољопривреде о теми “Исхрана и заштита поврћа у пластеницима”.

Предвиђено је и проглашење и уручивање награда власницима најуређенијих дворишта у братуначкој општини.

Организатор “Дана малине” је општина Братунац у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и уз подршку Сталне радне групе за регионални рурални развој и прекограничну сарадњу и још неколико спонзора.

Интересовање излагача за Сајам “Дани малине” није изражено као првих година његовог одржавања и ове године учествују 43 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

 

ИЗВОР:СРНА