Отворен први апитерапијски центар на подручју Градишкe

Први апитерапијски центар на подручју Градишке, а шести у Републици Српској, отворен је данас на имању пчелара Горана Гагића у Kијевцима.

Гагић је рекао да је у пројект изградње апитерапијског центра, који је релизовао уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уложио око 7.000 KМ.

Он је појаснио да апитерапијска комора служи за лијечење разних боласти и тегоба путем инхалације ваздуха из пчелињих кошница, који је обогаћен парама меда, полена, прополиса, воска, матичне млијечи и пчелињег отрова.

“Овом методом лијече се многе болести као што су астма, бронхитис, обољења синуса, разне алергије на гриње и полене. Могућ је и опоравак од разних психичких тегоба, а корисно је и за јачање имунитета”, изјавио је Гагић новинарима.

Гагић је рекао да сви који су заитересовани за апитерапијски третман могу да га контактирају путем телефона или “Фејсбук” странице “Пчеларство Гагић – Гагић Горан”, те појаснио да се терапија састоји из два третмана инхалације по 20 минута, колико траје и обавезна пауза између инхалација.

Он је истакао да је отварање апитерапијског центра завршни печат његовог бављења пчеларством, с обзиром на то да производи мед и широк асортиман пчелињих производа.

Руководилац ПЈ Бањалука, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министрства пољопривреде, шумартсва и водопривреде, Милован Ћућић рекао је да је апитерапијски центар у Kијевцима код Градишке шести такав центар у Републици Српској, те де је ресорно министрство подржало њихово отварање на начин да је Савјетодавна служба бесплатно радила пројекте и пружала стручну подршку пчеларима.

Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Душка Радаковић рекла је да је реализација пројеката отварања апитерапијских центара у Републици Српској започета прије четири године, те да је то веома значајно за проширење асортимана пчелињих производа и одрживост пчеларења у Српској.

Извор:СРНА

Оставите одговор