Отворен Центар за научно истраживање и екологију

На Тјентишту је данас свечано отворен модерно опремљен Центар за научно истраживање и екологију који ће бити наставна база студентима и професорима шумарских факултета, али и свим научницима у области шумарства, биологије, екологије и пољопривреде, са Балкана и из цијелог свијета. На самом отварању присуствовали су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Центар је резултат пројекта прекограничне сарадње БиХ и Србије, који спроводе НП “Сутјеска”, Шумарски факултет из Београда и “Србијашуме”, а његова вриједност је око милион марака, од чега је 85 одсто средстава обезбиједила ЕУ, а 15 одсто овај национални парк.

Центар ће допринијети очувању бројних природних, хидролошких, геоморфолошких, културно-историјских, едукативних и научних вриједности, усклађивању тих вриједности са заштитом, кориштењем и развојем цијелог прекограничног подручја, те очувању трајних природних елемената који су од изузетне важности, као и јединственом квалитету околине и спречавању експлоатације природних ресурса.

Оставите одговор