Osnovan Klaster „Krajina“

Danas je u Šipovu održana osnivačka skupština na kojoj je formiran  Klaster „Krajina“.  U Klaster je uključeno oko 30 preduzeća, zadruga, udruženja, kao i predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta.

– Uključeni su predstavnici svih sektora na teritoriji Područne jedinice Banjaluka, odnosno sektori za voće i povrće, ljekovito bilje, nekultivisani šumski plodovi i stočarstvo. Cilj formiranja klastera je udruživanje i međusobna saradnja svih subjekata iz oblasti poljoprivrede. Osnivanjem klastera omogućiće se lakši plasman proizvoda, apliciranje na razne projekte kao i dobijanje svih neophodnih savjeta – rekao je Milovan Ćućić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz PJ Banjaluka.

Nakon što je 10. maja ove godine formirana radna grupa za formiranje klastera, uslijedile su aktivnosti i sastanci koji su rezultirali samim formiranjem klastera.

Do sada su formirani klasteri u područnim jedinicama Istočno Sarajevo i Prijedor, a uskoro će biti u svim područnim jedinicama.

Klasteri se organizuju uz pomoć IFAD projekta “Smanjenje siromaštva na selu”.