Република Српска има око 42.000 регистрованих породичних пољопривредних газдинстава (око 13.000 активних). Будући да се број становника у селима из године у годину смањује, смањује се и количина домаћe произведене хране која је у годинама иза нас углавном „хранила“ становнике у великим градовима. На тај начин породице у великим градовима остају без „бакиног шпајза“. Данас се храна најчешће купује у великим тржним центрима а поријеклом је из свих крајева свијета. Та храна је углавном третирана средствима за заштиту биља, минералним ђубривима, а све како би се повећао принос одређених култура. У вријеме савремених технологија, ужурбаног начина живота, људи су све више заинтересовани да знају шта једу, да ли је та храна здравстевно безбједна, одакле потиче па су у посљедње вријеме спремни платити производ мало скупље али да знају поријекло тог производа и на који начин је произведен. Ту долазимо до домаћих пољопривредних произвођача и до органске производње.

Органска производња је вид производње којим се избјегава употреба минералних ђубрива, средстава за заштиту биља, адитива за сточну храну итд. Резултат органске производње хране је укусан, здравствено безбједан органски производ, високе храњиве вриједности, богат витаминима, као и микро и макроелементима. Због свега наведеног, органска производња је све више интересантна тема, како за произвођаче тако и за потрошаче.

Органски производ је само онај производ који је сертификован од стране овлашћене контролне организације за контролу и цертификацију у органској производњи. Процес добијања ознаке за те производе није једносатван, а ни лак. Да би неки производ био означен као органски потребно је да се прође период конверзије–прелазни период са конвенционалног узгоја на органски и тај период се креће од 1-3 године зависно о којој производњни је ријеч. Република Српска располаже великим природним богатствима и изузетно је погодна за сточарску производњу. У посљедње вријеме значајно се развија систем производње крава теле. У општинама Мркоњић Град, Рибник, Језеро, Шипово и Купрес РС се узгаја близу 1.500 грла у систему крава-теле. Ова производња се одвија у претежно брдско планинским подручјима. Телење се одвија на отвореном простору, телад се храни млијеком и на испаши су са мајком. До продаје која обично креће око 6 мјесеци старости бораве на отвореном простору. Како се и краве хране зими сијеном, које потиче са околних пашњака, а прољеће, љето и јесен су на испаши може се рећи да је ово начин производње по органским принципима са веома брзим преласком на органски узгој. На тај начин би се добио кавитетан производ који би могао бити означен као органски и који би повећао цијену телетини и јунетини произведеној на органски начин, а наши потрошачи би имали квалитетан производ на тржишту. Овакав начин производње омогућава и производњу традиционалних производа са ових подручја, а првенствено јањског кајмака, сира у плетеници, травничког сира, баса и сл.

Будући да потрошачи све више потражују домаће, органске и традиционалне производе и да желе да знају шта једу и одакле потиче храна која је доступна на тржишту, мишљења смо да је органски начин производње све интересантнији као и да постоји велики потенцијал који је потребно искористити, а који свима може донијети добро – пољопривредним произвођачима пласман производа, а становницима наших градова производе одличног квалитета.

Пишу: дипл.инг Стојан Козомара

дипл.инг Драгана Зец