Органска производња поврћа у Сокоцу

Органска пољопривреда производња доприноси очувању животне средине, остављајући насљеђе будућим генерацијама, правилној исхрани и очувању људског здравља и развоју руралних подручја.

Један од ријетких произвођача поврћа на подручју Сарајевско-романијске регије, који има цертификовану органску производњу је пољопривредно газдинство породице Пржуљ, у општини Соколац. С обзиром да потреба за органском храном све више расте, и да породица има све предуслове, одлучили су се да крену са цертификацијом органске производње поврћа, прије три године. Данас имају успјешну производњу на отвореном пољу, површине 6 дунума. Поврће које је највише заступљено су кромпир, црни и бијели лук, а на нешто мањим површинама мрква и цвекла. Своје производе успјешно пласирају на србијанско тржиште, јер цертификација производа као органског је гарант потрошачима да је храна разноврсна и високо квалитетна. Када је у питању заштита поврћа од болести и штеточина, као једним од најкомплекснијих сегмената у органској производњи,  произвођач се успјешно бори мјерама превенције, механичким мјерама борбе и биљним препаратима у виду мацерата, чорби и ферментисаних екстраката.

Представници Кластера „СРП“ и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, посјетили су газдинство породице, и информисали их о раду и значају кластера, те условима за остваривање подстицаја.