Огледима до већих приноса у ратарству

Приноси у ратарству у великој мјери зависе од избора сортимента који се гаји, а како би домаћи пољопривредници били што успјешнији, а њихова производња економичнија, ресорно министарство већ годинама поставља огледе којима испитује сорте и хибриде погодне за домаће оранице и агроеколошке услове на овим подручјима.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да избор адекватне сорте или хибрида за сјетву може значајно повећати приносе, док погрешан избор зна и те¬ како закомпликовати економичност производње.

С тим у вези, најбољи начин да се дође до правог рјешења, тврде у ресорном министарству, је постављање огледа у којима се, у конкретним условима одређеног локалитета, испитује више сорти или хибрида.

С обзиром на то да је постављање појединачних огледа скупо и компликовано за већину домаћих произвођача, ресорно министарство је тај посао преузело на себе и већ годинама поставља макросортне огледе на важнијим ратарским културама попут пшенице, јечма, кукуруза, уљане репице и соје.

Министар пољопривреде Борис Пашалић истиче да је постављање пољских огледа један од најбољих начина савјетодавног рада на терену с обзиром на то да су пољопривредници најсигурнији у оно у шта се лично увјере.

Додаје да је у посљедњих пет година постављено 85 макро и 180 демо огледа на више од 320 хектара земљишта, те да је одржано 30 дана поља, на којима је учествовало око 6.000 посјетилаца, углавном произвођача.

– На тим огледима испитивано је 220 хибрида за зрно, 87 хибрида за силажу, 180 сорти стрних жита, те 81 сорта соје. Представници сјеменских и дистрибутерских кућа похвалили су овакав приступ министарства и истакли да се овакав вид едукације мора наставити уз максимално транспарентно објављивање резултата, који би требало да буду доступни што већем броју корисника – рекао је Пашалић.

Виши стручни сарадник за огледе у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Александар Мајкић каже да се локалитети на којима се постављају огледи бирају пажљиво с циљем да сваки од њих представља типично производно подручје тог краја. Наводи да се сваке сезоне поставља мрежа макросортних огледа, на основу чијих резултата произвођачи лакше и са што мање грешака бирају сортименте које гаје на својим њивама.

– Само у производној сезони 2018-2019. постављена су укупно 23 сортна огледа и то четири огледа стрних жита, седам кукуруза за зрно, шест кукуруза за силажу, те исто толико са сојом. Укупна површина огледа била је око 40 хектара уз учешће 20 сјеменских кућа које раде на нашем тржишту – истакао је Мајкић наводећи да су у поменутој сезони реализовани и огледи на којима су испитивана дејства и ефикасност заштитних средстава.

Мајкић каже да је у сезони 2019-2020. година већ постављено пет макроогледа са више од 50 различитих сорти јечма, пшенице и тритикалеа и то у Бијељини, Душанову, Kладарима и Модричи на укупној површини од 13,5 хектара.

– Јесенас су постављени и огледи са уљаном репицом са 15 различитих сорти или хибрида из пет сјеменских кућа, а план је да у овој години буде настављено постављање огледа кукуруза за зрно и силажу, те огледа са сојом – казао је Мајкић и додао да би број огледа из године у годину требало да буде повећаван, јер само резултати са више локалитета могу послужити ратарима.

Испитивано:

220 хибрида за зрно
87 хибрида за силажу
180 сорти стрних жита

Сјеменске куће

У Министарству пољопривреде кажу да резултати огледа помажу и сјеменским кућама и дистрибутерима сјеменског материјала.

– На основу резултата огледа сјеменске куће се одлучују који сјеменски материјал заслужује да буде стављен на располагање произвођачима, а који треба да уклоне са тржишта. Ако сјеменске куће лошу сорту или хибрид избаце са тржишта, и ратар нема могућност да је изабере, већ је направљен први корак ка избору бољег сортимента – рекли су у ресорном министарству и додали да су резултати огледа постављени на интернет страници “Савјетодавна Српске”.

 

ИЗВОР: ГЛАС СРПСКЕ